
Piękny wygląd zębów i ich nienaganna kondycja to nie tylko wynik prawidłowej dbałości o higienę jamy ustnej, ale także właściwie skomponowana dieta. Nie ma w tym niczego niezwykłego, jama ustna – jak każda inna część naszego organizmu – potrzebuje witamin istotnych do wspomagania funkcjonowania i zachowania zdrowia.
Niedobór witamin prowadzi do uszkodzenia i niedorozwoju szkliwa, suchości w ustach, nieprzyjemnego oddechu, a także upośledza wzrost zębów i przyczynia się do zapalenia błon śluzowych, chorób przyzębia oraz podnosi współczynnik rozwoju infekcji bakteryjnych. Jedną z najważniejszych witamin, które są potrzebne naszym zębom, jest witamina A mająca szczególne znaczenie dla naszych dziąseł.
Zdrowe zęby dzięki witaminie A
Witamina A – najczęściej kojarzona ze smaczną marchewką – odgrywa istotą rolę w utrzymaniu zdrowia zębów oraz dziąseł. Przyspiesza gojenie się dziąseł i ma istotny wpływ na kondycję tkanek miękkich jamy ustnej oraz błony śluzowej. Co istotne, witamina A wzmacnia szkliwo i wpływa na proces mineralizacji zębów. Jej szerokie spectrum działania sprawia, że racjonalnie skomponowana dieta nie może pomijać tego ważnego składnika.
Brak witaminy A to kłopoty
Prawidłowa higiena jamy ustnej oraz profilaktyka stomatologiczna musi być połączona w regularnością wizyt u dentysty, a także dietą bogatą w witaminy. Zbyt mała podaż witaminy A jest przyczyną problemów związanych z utrzymaniem prawidłowego pH jamie ustnej. Utrudnione wydzielanie śliny upośledza wydalanie bakterii z ust, a także przyczynia się do pojawienia się nieprzyjemnego zapachu z ust.
Istotną przyczyną niedoborów witaminy A jest także osłabienie szkliwa oraz większe zagrożenie próchnicą. Jej brak odczuwają także nasze włosy, skóra, paznokcie oraz wzrok.
Szukamy witaminy A
Suplementacja diety jest jednym ze sposobów pozwalających na odpowiednie dostarczenie witaminy A, nie mniej warto poszukać jej w naturalnych produktach. Oczywiście dentysta wskaże nam suplementy i kompleksy witamin, po które możemy sięgnąć, ale witaminę A dostarczy nam wcześniej wspomniana marchewka, a także dynia, szpinak, pomidory, sałata, pietruszka, zielony groszek, koper oraz śliwki i morele. Dostarczymy ją także wraz z tłustym mlekiem, masłem, kefirem, maślanką oraz znajdziemy ją w tłustych rybach morskich i wątróbce. Pamiętajmy, że dieta musi iść w parze z działaniami profilaktycznymi, które wskaże nam stomatolog.
Skomentuj ten wpis
Skomentuj ten wpis