Próchnica zębów niszczy strukturę zębów i może wpływać zarówno na szkliwo (zewnętrzną powłokę zębów), a także wewnętrzną warstwę zębów. Próchnica zębów powstaje, kiedy produkty zawierające węglowodany (cukry i skrobia), takie jak: pieczywo, płatki, mięso, napoje, owoce, ciastka lub cukierki, pozostają na zębach.

Resztki pozostałe z procesu trawienia w jamie ustnej przekształcane są przez bakterie w kwasy. Bakterie, kwasy, resztki jedzenia oraz ślina łączą się w płytki, które przylegają do szkliwa zębów. Płytki te rozpuszczają powierzchnie szkliwa zębów, tworząc dziury w zębach, nazywane ubytkami lub próchnicą.Aby zapobiegać powstawaniu próchnicy zębów:

  • Myj zęby co najmniej dwa razy dziennie przy użyciu pasty zawierającej fluor.
  • Najkorzystniejsze jest szczotkowanie zębów, po każdym posiłku.
  • Zwracaj szczególną uwagę na szczeliny między zębami – do ich czyszczenia używaj nici dentystycznych lub specjalnych szczoteczek.
  • Jedz zbilansowane posiłki i unikaj spożywania w nadmiarze węglowodanów pochodzących z: słodyczy chipsów czy precli, których pozostałości mogą pozostać na zębach. Po spożywaniu lepkich posiłków koniecznie umyj zęby.
  • Nie unikaj wizyt u dentysty. Dentysta skontroluje stan Twoich zębów oraz pomoże d oborze odpowiedniej pasty do zębów.
  • Naukowcy opracowują coraz to nowsze metody walki z próchnicą. Jedno z badań wykazało, że stosowanie gumy do żucia z zawartością ksylitolu chwilowo opóźnia rozwój bakterii powodujących próchnicę. Dlatego też w sytuacjach kiedy umycie zębów po posiłku jest niemożliwe stosuj gumę do życia z odpowiednimi skladnikami.
Skomentuj ten wpis