Ból przy spożywaniu, słodkich oraz ciepłych lub zimnych potraw, nieprzyjemne mrowienie zlokalizowane w zębach to najczęstsze objawy nadwrażliwości zębów. Dyskomfort zwiększa się podczas szczotkowania oraz nitkowania przestrzenie międzyzębowych i z czasem istotnie się nasila, znacznie utrudniając codzienne funkcjonowanie. Szacuje się, że na nadwrażliwość zębów cierpi co piąta dorosła osoba. Jakie są jego przyczyny i czy z nadwrażliwością można sobie poradzić?
Czym jest nadwrażliwość zębów?
Nadwrażliwości zębów nie można przeoczyć, jest ona bowiem schorzeniem, które alarmuje nas silny, przeszywającym, krótkotrwałym bólem, który pojawia się w określonych sytuacjach. Najczęściej atakuje podczas spożywania zimnych lub ciepłych napojów oraz pokarmów, a także w momencie, gdy sięgamy po słodycze mające tendencje oblepiania naszych zębów np. krówki czy różnego rodzaju praliny. Co więcej, ból pojawia się podczas mycia zębów i ich nitkowania.
Mechanizm pojawienia się nadwrażliwości
Zdrowe zęby są chronione przez zębinę oraz szkliwo. Zębina to porowata tkanka, która jest osłonięta przez dziąsła. W momencie, w którym dziąsła zaczynają się cofać, zębina zostaje odsłonięta, a tym samym narażona na różnego rodzaju uszkodzenia. Dodatkowo, na stan tkanki mają wpływ także nadkruszone zęby oraz erozja szkliwa. Kanaliki zębowe znajdujące się w zębinie są bezpośrednio połączone z nerwami – jeśli nie są one prawidłowo zasłonięte, są one podrażniane i powodują odczuwanie silnego bólu.
Przyczyny nadwrażliwości zębów
Stomatolodzy wskazują, że najczęstszymi przyczynami powstania schorzenia jest utrata szkliwa i cofnięte dziąsła. To z kolei może wynikać z nieprawidłowego szczotkowania. Wbrew pozorom higiena jamy ustnej ma w tym przypadku duże znaczenie. Nieodpowiednio dobrana szczoteczka do zębów, zbyt długie używanie past wybielających, a także nieumiejętne czyszczenie przestrzeni międzyzębowych może przyczyniać się do zaistnienia problemu.
Co więcej, na pojawienie się problemu może mieć wpływ nieodpowiednia dieta. Zbyt mała podaż witaminy A oraz E to kolejna przyczyn. Częste spożywanie cytrusów i kwaśnych pokarmów także nie jest obojętne, szczególnie jeśli zaraz po ich spożyciu przystępuje się do szczotkowania zębów.
Pomocny dentysta
Leczenie przypadłości każdorazowo powinno rozpocząć się od ustalenia głównej przyczyny. Stomatolog wskaże pacjentowi na właściwe produkty do higieny jamy ustnej, które pozwolą na efektywne leczenie. Należy także sięgnąć po specjalistyczne pasty do nadwrażliwych zębów, które charakteryzują się mniejszą ścieralnością szkliwa (wskaźnik RDA poniżej 30) i związkami fluoru, który zamyka kanaliki zębowe, oraz potasu odpowiedzialnego za zmniejszenie wrażliwości zakończeń nerwowych na ból.
Pastę należy uzupełnić o szczoteczkę z miękkim włosiem. Istotna jest także technika mycia zębów – zamiast poziomego szczotkowania powinno się zastosować lekkie ruchy wymiatające od dziąseł do korony.
Pamiętać należy, że zęby myjemy po każdym posiłku – wyjątkiem są wcześniej wspomniane cytrusy, które powodują zmiękczenie szkliwa i zwiększenie podatności na urazy. W tym przypadku należy odczekać godzinę i dopiero po tym czasie wyszczotkować zęby.
Skomentuj ten wpis
Skomentuj ten wpis