Fluor to obecnie powszechny składnik wielu past do zębów, jak i płynów do płukania jamy ustnej. Ma on bardzo duże znaczenie, ze względu na swoje właściwości. Przede wszystkim chroni on zęby przed bakteriami, które wywołują degradującą zęby próchnicę, a także pozwala on na wzmocnienie szkliwa, które dzięki temu jest bardziej odporne nie tylko na uszkodzenia mechaniczne, ale także na erozję związaną z działaniem różnego rodzaju substancji chemicznych wykorzystywanych w produkcji żywności. Stosowanie past z fluorem skutkuje w tym, że dentysta ma mniej pracy w leczeniu zębów swoich pacjentów. Fluor to bardzo tajemnicza substancja, na temat której można znaleźć wiele ciekawostek, niekoniecznie związanych ze stomatologią.

Fluor występuje naturalnie w żywności

Fluor nie jest jedynie substancją dodawaną do środków higieny jamy ustnej w procesie ich produkcji. Co ciekawe, można go także spotkać w zwykłej żywności. Znajduje się on m.in. w śladowych ilościach niektórych warzyw i owoców (jak marchew, pomidory, sałata, banany i jabłka), ale można go także oprócz tego spotkać w czarnej herbacie, w mleku, w szynce wieprzowej, w płatkach kukurydzianych czy w serze typu cheddar.

Fluor w zbyt dużej ilości może być szkodliwy dla zdrowia

Prawdą jest to, że fluor w nadmiernej ilości może negatywnie wpływać na ludzki organizm. Zgodnie z szacunkami specjalistów człowiek powinien przyjmować od 0,7 do 3,8 mg fluoru na dobę. Duży rozrzut tych wartości wynika z tego, że u każdej osoby ta ilość jest indywidualna i zależy m.in. od wagi i wieku. Znaczne przekroczenie tych wartości może się skończyć przykrymi konsekwencjami dla trzustki, nadnerczy i tarczycy u osób dorosłych, a u dzieci skutkować ciągłym zmęczeniem oraz trudnościami w nauce w szkole.

Fluor, a ciąża

Kobiety w ciąży powinny zwrócić szczególną uwagę na zawartość fluoru w stosowanej paście do zębów. Przyjmowanie fluoru w takich dawkach jak inne osoby dorosłe może bowiem skutkować małym obwodem głowy i niską masą urodzeniową dziecka, a w skrajnych przypadkach zaburzeniami jego rozwoju. Nie oznacza to oczywiście, że kobieta w ciąży powinna zaprzestać stosowania past do zębów w ogóle. Higiena jamy ustnej w ciąży jest bardzo istotna, ponieważ próchnica może powodować zaburzenia rozwoju płodu. Kobiety w ciąży muszą jednak stosować pasty, które posiadają nieco niższe stężenie fluoru (w przedziale od 1000 do 1500 ppm).

Fluor jako składnik trutki na szczury i leków psychotropowych

Co ciekawe, fluor znajduje nie tylko zastosowanie w produkcji środków do higieny jamy ustnej. Jest on bowiem także ważnym składnikiem leków psychotropowych ze względu na swoje właściwości wzmacniające działanie różnych, znajdujących się w takich lekach substancji o charakterze psychoaktywnym, jak i trutek na szczury oraz insekty, które posiadają mniejszą niż człowiek tolerancję na fluor.

Fluoryzacja wody i jej wpływ na organizm

W połowie XX wieku w USA, na bazie przeprowadzanych testów medycznych zdecydowano się na stosowanie fluoryzacji wody. Uznano bowiem, że takie działanie ograniczy problem próchnicy. Jak się później okazało, skutkiem ubocznym takich czynności było ciemnienie, a także kruszenie się szkliwa. W tej sprawie wytoczono wiele procesów. Po wygraniu jednego z nich przez mieszkańców stanu Pensylwania ostatecznie, na mocy odpowiedniego wyroku, fluoryzacja wody została zakazana.

Skomentuj ten wpis